John Rijnen

Geboren te Breda (Ginneken), op 12 september 1949.

Tot medio tachtiger jaren was ik als bouwkundige in overheidsdienst; van 1985 tot heden drijf ik een bouwadviesbureau (voornamelijk ontwerpen bouwwerken, advisering en directievoering).

Van ca. 1965 tot 2000 heb ik mij intensief bezig gehouden met het praktisch beoefenen van jazz;  vooral op contrabas en sousafoon. Ik heb gespeeld in orkesten als Polka Dots, Ochtendchloor, Trio Joep Peeters en de JoJo Swingband. Thans ben ik muzikaal nog actief in gezelschappen die op één of andere manier iets exclusiefs uitdragen.

Vanaf ca. 1965 had beeldhouwen mijn meer dan grote interesse; vanaf ca. 1985 praktiseer ik dat ook.

Op dit moment ben ik qua tijdverdeling nagenoeg fifty-fifty bezig met bouwkundige vormgeving en beeldhouwen; daarnaast treed ik nog, zij het in beperkte mate, op met diverse orkesten. Ik heb beeldhouwlessen gevolgd bij Ole Langerhorst (Frankrijk) en aan de I.K.O.-Academie te Hoogstraten, België (Luc Dockx).

Mede dankzij mijn bouwtechnische opleiding heb ik een uitgebreide materiaalkennis; bij het werken met steen, hout, staal en kunststof en met mijn gereedschappen maak ik dankbaar gebruik van deze kennis en de ervaring opgedaan in mijn bouwkundige praktijk.

Beeldhouwen is voor mij vooral het driedimensionaal uitdrukken van de emoties en bezigheden van en met het menselijk lichaam op zichzelf of van de emotie die een samenspel van meerdere lichamen kan uitdrukken.

Dit doe ik in steen, hout, kunststof en metaal; mijn voorkeur bij het werken in steen gaat uit naar de steensoorten arduin en marmer; bij werken met staal werk ik graag met cor-ten staal en roestvrijstaal.

Ik laat mij inspireren door ballet- en dansvoorstellingen, beelden van klassieke beeldhouwers, jazzmuziek, fotomateriaal van gerenommeerde fotografen en door beeldmateriaal uit diverse publicaties en “last but zeker not least”  door het leven.

Mijn stijl laat zich het best omschrijven als: in meerdere of mindere mate geabstraheerd figuratief, waarbij herkenbaarheid wordt nagestreefd.

In 2002 is een door mij ontworpen metalen sculptuur (“Drimmelens Samengaan”) van 7 meter hoog aangekocht door de gemeente Drimmelen en geplaatst op een rotonde bij Wagenberg.

In 2004 is mijn metalen beeldengroep “Klein-Huis-Orkest”, waarin ik mijn muzikale verleden vertaal naar de fysieke vormgeving van mijn heden, geplaatst op het plein voor het Chassé Theater en het Holland Casino te Breda.

In mei 2007 is de metalen sculptuur “de Verveners” ca. 7,5 meter hoog, geplaatst op een rotonde in de gemeente Reeuwijk.

Op dit moment vindt overleg plaats omtrent een tweetal sculpturen in opdracht van (semi-)overheidsinstellingen.

In 2005 heb ik in opdracht van respectievelijk dagblad BN/DeStem en Merk®echt b.v. een tweetal “awards” ontworpen (resp. een prijs voor kleinschalige particuliere projecten in ontwikkelingslanden en een prijs voor het meest in het oog springend merk); beide prijzen worden om het jaar uitgereikt.

Mijn stenen en houten beelden, die over het algemeen wat bescheidener van afmetingen zijn, worden voornamelijk aangekocht door particulieren.

Exposities
Galerie ’t Onderhuis, Lage Zwaluwe, 2001
Backx-Raban, Breda, 2002
Interieurarchitectuur Mevrouw Janssen, Breda, 2003
Waalse Kerk, Breda, 2003
Voormalig gemeentehuis Ginneken, Breda, 2005
Interieurboutique Ici Ginneken, Breda, 2005
Jong Wonen, Breda, permanent
Stadsgalerij, Breda, 2007
Culturele weken, Reeuwijk, 2007